Proiect derulat de Asociația M.A.M.E.
în perioada ianuarie – decembrie 2020
cu sprijinul ING Bank

Prezentare generală:

Starea psiho-emoțională a unui copil diagnosticat cu o boală gravă influențează într-o manieră considerabilă procesul de recuperare a acestuia.

Asociația M.A.M.E. a introdus în cadrul programelor terapeutice realizate pentru copiii beneficiari din cadrul Centrului Steluțelor – centru de consiliere și recuperare psiho-socio-medicală a copiilor grav bolnavi. Ținând cont de acest lucru, în perioada ianuarie – decembrie 2020, vom implementa proiectul ”NAO, ROBO-terapeutul copiilor bolnavi”, finanțat de ING Bank România.

Scopul proiectului este acela de a îmbunătăți starea psiho-emoțională a 200 de copii, diagnosticați cu cancer sau alte boli grave, pe parcursul unui an, prin integrarea robotului NAO, o tehnologie inovativă și interactivă, ca mediator între terapeuți și micii pacienți, dar și ca instrument de detensionare pentru buna dispoziție și cooperare a acestora.

Activitățile derulate în cadrul proiectului vor contribui aplicarea unei terapii revoluționare în gama de servicii de recuperare psiho-socio-medicală oferite de Asociația M.A.M.E. pentru aprox 200 de beneficiari, anual, la creșterea gradului de paricipare la ședințe de terapie de recuperare pentru cel puțin 80% dintre copiii beneficiari, precum și la asigurarea unei stări psihice pozitive și distragerea atenției de la procedurile medicale invazive.

Cifre reprezentative:

200

Copii beneficiari ai proiectului

1.200

Ore de terapie

+80%

GRAD DE PARTICIPARE

Media:

NAO, ROBO-terapeutul copiilor bolnavi

NAO, robotul umanoid proiectat de către compania Aldebaran Robotics, din Franța, ajută copiii cu probleme grave de sănătate să interacționeze cu cei din jur și să își îmbunătățească starea psiho-emoțională!

NAO este un robot de dimensiuni reduse și putere de calcul sporită, fiind capabil să parcurgă distanțe rezonabile, să vorbească, să asculte, să învețe să recunoască diferite obiecte sau persoane și să le recunoască ulterior. A fost lansat în anul 2006 și a evoluat în mod constant de la o generație la alta, devenind astăzi unul dintre cei mai utilizați roboți în educație și cercetare. Este interactiv și poate fi personalizat în funcție de nevoi de către inginerii programatori.

În domeniul sănătății NAO este utilizat, în special, în terapia copiilor cu tulburari din spectrul autist, câștigând tot mai multă popularitate în ultimii ani în acest segment. Conform studiilor, copii cu autism răspund bine la tehnologie, roboții fiind mai previzibili, sunt mai puțin intimidanți și mult mai răbdători decât oamenii.

Asociația M.A.M.E a achiziționat Robotul NAO în luna aprilie 2020, cu sprijinul ING Bank, pentru a-l include în ședințele de psihoterapie pentru copiii care vin la Centrul Steluțelor, un centru de suport, consiliere si recuperare psiho-socio-medicală în care anual, 150 de copii, beneficiază de diverse terapii complementare tratamentului medical.

Studiile clinice au arătat faptul că stresul, depresia și furia copiilor pot fi considerabil atenuate dacă în timpul tratamentelor sau terapiilor este prezent robotul NAO. Micuții care suferă de diverse afecțiuni se confruntă cu reale probleme, luptându-se în fiecare zi pentru a supraviețui și pentru a face fața tratamentelor dure la care sunt supuși. NAO merge, vorbește și interacționează cu ei prin diverse mișcări și poate fi un asistent interactiv al terapeutului.

Este cunoscut faptul că jocul este principala activitate a copiilor, iar cei care fac parte din generația de astăzi trăiesc într-o simbioză perfectă cu tehnologia. De aceea suntem convinși că NAO reprezintă un dispozitiv ideal, de divertisment, care le captează atenția și interesul.

Studiile efectuate în acest domeniu au arătat că, în general, copiii cu autism si cu alte boli cronice, reacționează mult mai bine la acest tip de interacțiune si înregistrează o creștere a complianței la tratament.

Nao nu este o încercare, un test sau un prototip de robot, este o certitudine care s-a bucurat de multe upgrade-uri în ultimii 10 ani.