Articole

Alimentația copilului cu anemie

Anemia este o problemă de sănătate des întâlnită în rândul copiilor și se manifestă prin scăderea numărului de globule roșii din sânge, când acestea nu mai transportă suficient oxigen la țesuturi. Anemia este cauzată, în mod special, de lipsa sau insuficiența fierului din alimentație, dar și de pierderi de sânge și de lipsa vitaminei B 12.

În intervalul 9 luni – 2 ani, toți copiii au risc de a face anemie, de aceea este important să urmărim simptomele insuficienței de fier, dar și să asigurăm prin alimentație aportul necesar.

Netratată, anemia poate fi periculoasă. Un copil anemic poate suferi afecțiuni fizice și psihice permanente, care nu pot fi mereu rezolvate, spre deosebire de carența de fier în sine care poate fi tratată. Deficiența de fier netratată poate duce la întârzieri în dezvoltarea mersului sau vorbitului. De asemenea, performanțele lor pot fi afectate în mod negativ, cu repercusiuni în sensul scăderii atenției, agerimii, creând dificultăți de învățare.

Necesarul zilnic recomandat pentru fier poate varia în funcție de vârsta copilului. Experții subliniază că sunt recomandate aceste doze:

  • copiii cu vârsta între 1 și 3 ani: 7 miligrame pe zi
  • copiii cu vârsta între 4 și 8 ani: 10 miligrame pe zi.

Pentru a preveni și a combate anemia, există o serie de alimente bogate în fier, pe care cei mici le pot consuma cu regularitate, fie proaspete, fie preparate. Aceste alimente vor ajuta copilul să aibă un stil de viața sănătos și echilibrat.

Legumele cu frunze de culoare verde închis precum kale, broccoli și spanac sunt printre cele mai bune opțiuni de legume pentru fier. Puteți încerca, de asemenea, să adăugați verdeață tocată în tocane, ciorbe și alte mâncăruri.

Ca și gustare, puteți oferi copiilor fructe uscate (stafide, caise, merișoare, prune) bogate și în fier și în vitamina C, în asociere cu semințe (alune, nuci, susan, dovlec, floarea soarelui).

Secretul unei bune absorbții a fierului în organism stă în asocierea corectă a alimentelor. Astfel, o friptură va aduce mai puțin fier decât aceeași cantitate de carne pregătită în sos de roșii. De ce? Pentru că fierul din mâncare se asimilează cel mai bine în prezența vitaminei C.

În ceea ce privește fierul, fiind un mineral, este stabil termic și temperatura nu îi reduce cantitatea din alimente. Totuși, conform themeatweeat.com, metodele de preparare pot afecta conținutul de fier al alimentelor atât în mod pozitiv, cât și negativ. Rezultatele cercetărilor sugerează o creștere de cinci ori a conținutului de fier al alimentelor, în special a celor acide, gătite în vase din fontă.

Cea mai mare cantitate de fier din carne se pierde la fierbere, fierul trecând în apă. De aceea, pentru a fierbe carnea e bine să respectâm câteva reguli: bucățile ar trebui să fie relativ mari, iar cantitatea de lichid trebuie să fie mică. Dar, dacă veți consuma și apa în care a fiert carnea, veți putea recupera fierul pierdut. Așadar, supele și ciorbele cu carne sunt o bună sursă de fier.

Găsiți mai jos 9 alimente bogate în fier pe care este recomandat să le oferim copiilor:

  1. Carne slabă – Carnea de pasăre de curte, cea de curcan și cea roșie sunt surse bune de fier, mai ales că au mari cantități de fier heme. Vita, organele și ficatul în special conțin mult fier.
  2. Cerealele îmbogățite cu fier – Alegeți cereale cu un conținut scăzut de zahăr, care să fie îmbogățite cu fier – de exemplu, terciul de ovăz. Prin acest tip de cereale, vă asigurați că cel mic are parte de suficient fier. Cantitatea exactă va varia, de aceea este important să citiți informațiile nutriționale de pe ambalaj.
  3. Leguminoase și fasole boabe – În cazul în care copilul nu prea consumă carne, fasolea boabe și alte leguminoase sunt o opțiune bună. Boabele de soia, fasolea Lima, fasolea roșie și lintea, spre exemplu, au un conținut bogat de vitamine și minerale esențiale, printre care și fier. Năutul este un alt tip de aliment bogat în fier, din care puteți prepara hummus.
  4. Spanac – Legumele cu frunze de un verde închis la culoare (varza Kale, broccoli și spanacul) se numără printre cele mai bune alimente de origine vegetală care conțin fier. Pentru cel mic, puteți prepara spanacul prin fierbere, iar apoi să îl scurgeți bine. Îl puteți combina cu macaroane cu brânză sau cu ouă făcute “jumări”.
  5. Stafide și alte fructe deshidratate – De cele mai multe ori, celor mici le plac stafidele, iar fructele deshidratate îi pot asigura copilului o cantitate bună de fier, prevenind, în același timp, constipația. Alegeți din comerț doar acele fructe deshidratate care nu au adaos de zahăr.
  6. Semințele de dovleac – Acestea conțin aproape 6 miligrame de fier la o jumătate de cană. Puteți pregăti pentru cel mic o punguță cu mix de semințe și fructe, care să conțină: stafide, prune uscate, caise deshidratate, semințe de dovleac și semințe de floarea-soarelui (fără coajă).
  7. Sucul de prune – Reprezintă unul dintre puținele tipuri de sucuri de fructe cu un conținut bogat de fier. Sucul de prune conține aproape 3 miligrame la 1 cană. Îl puteți folosi și pentru a combate constipația celui mic, iar, în același timp, copilul își va lua necesarul de fier pentru acea zi.
  8. Tonul – Tonul de la conservă este un aliat pe care îl puteți include în alimentația copilului, fiind un aliment sărac în calorii și în grăsimi. Acesta oferă și alți nutrienți necesari, precum acizii grași Omega 3.
  9. Coaja de cartof – Atunci când preparați cartofi prăjiți (doar într-o cantitate mică de ulei) sau cartofi la cuptor pentru copil, asigurați-vă că lăsați coaja intactă. Experții spun că, de fapt, cojile conțin mare parte din nutrienții din cartof, inclusiv o cantitate mare de fier. Cartofii sunt, totodată, o sursa bună de vitamina C.