Cât de multe credem că știm despre alimentele dulci sau cele sărate? Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări pe care ar trebui să ni le punem atunci când ne gândim la ce presupune o alimentație echilibrată. Specialiștii în nutriție au realizat o listă cu acele produse care afectează starea de sănătate.
În cazul copiilor, consumul de zahăr generează în organism un adaos de energie, cauzând astfel hiper-activitate sau stări de agitație. Mai mult, lipsa controlului asupra acestui produs alimentar cauzează afecțiuni precum diabetul, obezitatea, conduce la scăderea sistumului imunitar și produce carii dentare. Acestea sunt doar câteva dintre efectele nocive pe care consumul de zahăr le are, iar părinții trebuie să fie foarte atenți la tipurile de produse pe care copiii lor le consumă. Foarte important în acest sens este ca fiecare părinte să înțeleagă faptul că zahărul are proprietăți nutritive. Astfel, se recomandă ca aportul de zahăr să fie adus în organism prin consumul de fructe, în cantități echilibrate. Bananele, perele, pepenele galben, cireşele sau piersicile pot fi incluse în mesele celor mici. De asemenea, stafidele, curmalele sau prunele uscate și pasate, apoi adăugate în conținutul mâncării, asigură gustul de dulce necesar pentru ca cei mici să nu refuze masa. Puteți introduce în alimentația copiilor și siropul de arțar, după împlinirea vârstei de 11 luni. Deși este un îndulcitor natural, mierea nu trebuie introdusă în alimentația copiilor cu vârsta până la 12 luni deoarece are în componența sa bacteria Clostridium botulinum, aceasta cauzând botulismul, o afecțiune deosebit de gravă. Puteți da copiilor miere în cantități moderate dupa vârsta de 1 an, atunci când enzimele stomacului sunt capabile să împiedice multiplicarea acestei bacterii.
Consumul de sare este un alt aspect intens dezbătut de specialiștii în nutriție. Acest produs alimentar afectează în special rinichii. Se recomandă introducerea sării în alimentația copiilor cel mai bine după împlinirea vârstei de 18 luni. Este foarte important ca părinții să adauge cu grijă sare în mesele celor mici. Cantitatea necesară de sare indicată este de 2-3 grame pe zi și se recomandă ca acest aport să fie asigurat în special din legume sau alte alimente care nu sunt considerate nocive. De asemenea, părinții trebuie să acorde o foarte mare atenție și produselor alimentare extrem de bogate în sare, cum ar fi pufuleții, covrigii sau chipsurile. Cantitățile mari de sare pe care le conțin aceste produse sunt principalul factor al apariției hipertensiunii arteriale şi a problemelor la nivelul glandei tiroidiene.
Sfaturi utile:
- Nu dați copilului zahăr în primele 12 luni;
- Fără dulciuri înainte de masa de seară;
- Nu este indicată ciocolata în cazul copiilor sub 3 ani;
- Fiți atenți la cantitatea de sare pe care o adăugați în mâncare;
- Citiți întotdeauna etichetele produselor înainte de a le oferi celor mici;
- Consultați un specialist în nutriție pentru o alimentație echilibrată.












