Comunicate de presa

ANXIETATEA ÎN RÂNDUL COPIILOR

Anxietatea reprezintă una dintre cele mai răspândite probleme de sănătate mintală în perioada copilăriei și adolescenței, statisticile arătând că acest tip de tulburare emoțională afectează 20% din copiii într-un anumit moment al vieții.

De-a lungul evoluției copiilor, ei experimentează diverse temeri și frici. O parte dintre acestea sunt normale și reprezintă o parte a dezvoltării psihice a copilului. Ele sunt îngrijorătoare atunci când afectează capacitatea lor de adaptare și funcționare în familie, la școală sau în comunicarea cu alte persoane.

Deși în general semnele anxietății la adulți și la copii sunt similare, cei mici sunt mult mai iritabili și au probleme de concentrare a atenției. Netratată la timp, anxietatea se poate complica cu depresie. În plus, afectează atât stima de sine și abilitățile de relaționare și socializare ale copilului, cât și performanța sa cognitivă și, implicit, performanța școlară. Mintea copilului este acaparată de îngrijorări și frici și nu mai rămâne suficientă energie pentru a învăța.

Părinții trebuie să fie atenți la nevoile copiilor lor și la orice schimbare survenită în comportamentul lor pentru a observa dacă există tendințe de izolare, agresivitate în relaționarea cu membrii familiei sau prietenii/colegii de școală, dacă are performanțe școlare scăzute sau dacă plânge etc. Atunci când părinții nu reușesc să facă față situției, este recomandat să apeleze la un specialist.

În cadrul Centrului Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală, mulțumită sprijinului oferit de Fundația United Way România, copiii aflați în atenția Asociației M.A.M.E. beneficiază gratuit de ședințe de psihoterapie. Intervențiile psihologului, centrate direct pe nevoile copiilor au condus la obținerea unor rezultate importante privind stările de anxietate, precum: redobândirea încrederii în sine, gestionarea emoțiilor și a sentimentelor, creșterea nivelului de comunicare și relaționare etc.

Poți afla mai multe detalii legate de proiectele, evenimentele și campaniile Asociației M.A.M.E. accesând site-ul www.asociatiamame.ro sau https://www.facebook.com/AsocMAME/