Dezvoltarea auzului fonematic

Educarea și dezvoltarea auzului fonematic contribuie la pronunții corecte a sunetelor. O capazitate scăzută a acestuia nu trebuie confundată cu o problemă medicală în ceea ce privește auzul. Este important ca fiecare părinte în parte să urmărească îndeaproape și chiar să testeze auzul fonetic al copilului atunci când observă că micuțul nu pronunță corect. Rolul educării auzului fonematic este strâns legat de dezvoltarea corectă a capacității de deosebire a sunetelor, silabelor, precum și de educarea pronunției melodice și ritmice.

Se recomandă o serie de exerciții pe care părinții le pot aplica pentru a identifica eventualele tulburări ale auzului fonematic. Majoritatea acestora sunt:

 • exerciții de recunoaștere și imitarea a sunetelor din natură;
 • exerciții de recunoaștere și imitarea a difertelor animale;
 • exerciții de recunoaştere a sunetelor unor instrumente muzicale;
 • exerciții de recunoaștere a zgomotelor produse de mijloacele de transport;
 • exerciții de reproducere a sunetelor care exprimă trăiri emoționale etc.

Constatarea tulburărilor de dezvoltare în cazul auzului fonematic sunt corectate cu sprijinul unui logoped. De aceea, este important ca părinții să apelez la specialiști încă de la început, iar cei mici să urmeze programele terapeutice de care au nevoie pentru a-i ajuta să perceapă și să pronunțe corect silabe și cuvinte.

Copiii care trec zilnic pragul Centrului SteluțeloR participă la ședințe de logopedie mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundației United Way România. Cu ajutorul specialistului, cei mici înțeleg și reproduc mai bine sunetele, și repetă, acasă, împreună cu părinții exercițiile pe care le învață în cabinetul de logopedie.

Micronutrienții și importanța lor în alimentația copiilor

Pentru o dezvoltare optimă și un organism energic, aportul de micronutrienți are un rol foarte important. Cunoscuți mai bine ca vitamine, minerale și antioxidanți, aceștia protejează copiii de boli, îmbunătățesc activitatea fizică și mentală, ajută corpul să funcționeze normal. Aportul de nutrienți se asigură prin consumul regulat de fructe, legume, semințe, nuci și produse de origine animală. Absența acestor micronutrienți din alimentația zilnică a copiilor poate conduce la anemie, probleme ale tensiunii arteriale, dificultăți cognitive, tulburări ale somnului etc.

Cei mici au nevoie de vitamine, minerale și antioxidanți în regimul lor alimentar pentru a avea un sistem imunitar puternic și pentru a preveni apariția unor afecțiuni care le pot pune în pericol starea generală de sănătate.

Specialiștii recomandă ca toți copiii cu vârsta cuprinsă între 4 și 13 ani să consume produse bogate în vitamine și minerale esențiale din punct de vedere nutrițional și să își formeze modele de alimentație sănătoasă pentru a diminua riscul dezvoltării unor afecțiuni cronice și boli la vârsta adultă, inclusiv obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare și sindromul metabolic.

La Centrul Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală, înființat de Asociația M.A.M.E., copiii care se confruntă cu dezechilibre nutriționale primesc suport din partea specialistului în nutriție, în cadrul unor programe complexe de recuperare. Anul acesta, mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația UnitedWay România, 30 de copii beneficiază gratuit de ședințe de consiliere nutrițională pentru a învăța cât mai multe despre importanța unei alimentații sănătoase și pentru a-și construi un regim alimentar adecvat.

Simona Enciu

16 septembrie 2022

Multumim tuturor celor care au ales sa doneze prin SMS pentru Simona Enciu. S-au strans 1636 euro, insemnand 818 sms-uri. Numarul de SMS 8824 a fost alocat gratuit cu sprijinul Asociatiei M.A.M.E. in perioada 01 august – 15 septembrie 2022.

01 august 2022

La vârsta de 18 ani, Simona Enciu a fost diagnosticată cu cancer osos, cu șanse minime de supraviețuire. A luptat pentru viața ei și, după o perioadă, a reușit să învingă boala, însă, pentru a supraviețui, medicii au fost nevoiți să îi amputeze piciorul stâng.

Din dorința de a duce o viață cât mai aproape de normal, ea poartă o proteză specială care îi permite să se deplaseze. Pentru că, la noi în țară, această proteză nu este disponibilă, ea este nevoită ca, la fiecare 3-4 ani, să meargă să o înlocuiască la o clinică din Germania. Simona a demarat o campanie de strângere de fonduri și, în acest moment, mai are nevoie de aprox. 26.000 euro pentru a putea comanda dispozitivele medicale necesare. Din păcate, aceste costuri depășesc cu mult posibilitățile ei financiare.

Toți cei care doresc să îi ofere Simonei o viață independentă, sunt rugați să doneze 2 euro prin SMS!

Trauma separării părinților

Separarea părinților este un moment extrem de dificil de gestionat de către orice copil, acest lucru lăsând urme adânci în sufletul și mintea celor mici. Divorțul afectează viața copiilor atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Cei mai mulți dintre copii se confruntă cu stări de anxietate, frică, atacuri de panică, se izolează social și chiar ajung să se confrunte cu afecțiuni sau tulburări grave care le pun în pericol sănătatea.

Este important ca părinții să îi asigure pe cei mici că aceștia nu reprezintă motivul pentru care separarea lor s-a produs. De asemenea, copiii trebuie să se simtă iubiți și apreciați de fiecare părinte în parte, nu trebuie să fie puși în situația de a alege între mamă și tată. Stabilirea unui program de vizite și realizarea unor activități împreună sunt necesare pentru a creat un confort psihic și pentru a le arăta copiilor faptul că cei doi părinți le vor fi mereu alături. Păstrarea unor relații apropiate reduce sentimentul de abandon pe care aceștia îl pot avea, ajutându-i pe cei mici să se adapteze mai ușor la noua situație familială.

La Centrul Steluțelor, copiii care trec prin diverse traume și se confruntă cu probleme emoționale beneficiază de ședințe de consiliere psihologică individuală, mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația United Way România. Astfel, cei mici reușesc să gestioneze mai ușor emoțiile și sentimentele negative, să depășească situațiile dificile care pot apărea în viața lor și să își recâștige încrederea în propriile forțe.

Poți afla mai multe detalii legate de proiectele, evenimentele și campaniile Asociației M.A.M.E. accesând site-ul www.asociatiamame.ro sau pagina https://www.facebook.com/AsocMAME/

Georgeta Kovacs

16 iulie 2022
Multumim tuturor celor care au ales sa doneze prin SMS pentru Georgeta Kovacs. S-au strans 1046 euro, insemnand 523 sms-uri.Numarul de SMS 8824 a fost alocat gratuit cu sprijinul Asociatiei M.A.M.E. in perioada 15 iunie – 15 iulie 2022.

15 Iunie 2022
Georgeta Kovacs este o femeie in varsta de 45 de ani, a carei viata s-a schimbat brusc in urma cu doar cateva luni, cand a fost diagnosticata cu o tumora maligna la san. Aceasta a urmat o serie de investigatii amanuntite care, din pacate, au confirmat boala agresiva.Georgeta este asteptata sa inceapa tratamentul cat mai repede posibil la o clinica din Turcia, insa suma estimativa de care are nevoie se ridica la aproximativ 31.000 euro, costuri ce depasesc cu mult posibilitatile financiare ale familiei sale.

Tehnici pentru corectarea posturii corporale

Formarea unei posturi corporale normale contribuie la reducerea presiunii la nivelul coloanei vertebrale, folosirea corectă a grupelor de muschi și aliniază ligamentele și articulațiile într-o poziție adecvată. Atunci când poziția corpului nu este una corectă, ca urmare a unor afecțiuni locomotorii sau a unor obiceiuri nesănătoase, sunt necesare consultarea unui specialist și urmarea unor programe de kinetoterapie pentru a îndrepta deficiențele dobândite.

Cel mai des întâlnite afecțiuni locomotorii cauzate de pozițiile incorecte ale coloanei vertebrale sunt cifoza, scolioza, lordoza etc. Copiii care se confruntă cu unul dintre aceste diagnostice trebuie să realizeze constant exerciții de recuperare pentru a-i ajuta să aibă o poziție dreaptă a spatelui și să își întărească musculatura. Suplimentar, specialiștii recomandă ca cei mici să stea cu spatele cât mai drept în timpul orelor de clasă sau atunci când se află la masă, șoldurile să fie lipite de scaun, iar picioarele să atingă podeaua. Este important ca în perioadele petrecute în fața calculatorului, monitorul să fie poziționat în așa fel încât copiii să nu fie nevoiți să se aplece. De asemenea, în pauzele de la școală este bine ca fiecare copil să facă mișcare fizică, fie pe terenul de sport, fie prin scurte plimbări în curtea școlii.

Copiii care vin la Centrul Steluțelor beneficiază de programe complexe de recuperare medicală prin kinetoterapie. Exercițiile pe care le realizează săptămânal îi ajută să își dezvolte abilitățile psihomotorii, să își îmbunătățească coordonarea și echilibrul, să prevină deformările osteo-articulare etc.

Poți afla mai multe detalii legate de proiectele, evenimentele și campaniile Asociației M.A.M.E. accesând site-ul www.asociatiamame.ro sau https://www.facebook.com/AsocMAME/

Jurnalul alimentar

Jurnalul alimentar este o metodă foarte bună prin care îi putem învăța pe cei mici despre cele mai importante fructe și legume, dar și despre vitaminele și mineralele pe care acestea le aduc în organism. Completarea acestuia îi ajută să urmărească mai ușor valorile calorice ale produselor consumate și este un bun indicator atunci când vorbi despre monitorizarea greutății corporale.

În cazul copiilor care au o greutate peste limita normală, acest jurnal îi ajută să își stabilească cât mai corect mesele zilnice și aportul necesar de macronutrienți și micronutrienți. Acest jurnal îi ajută și pe părinți să urmărească îndeaproape obiceiurile alimentare ale celor mici și să intervină acolo unde observă consumuri exagerate ale unor alimente dăunătoare organismului.

La completarea jurnalului, părinții trebuie să noteze:

 • tipul de alimente consumate și metoda de preparare a acestora;
 • cantitatea consumată;
 • frecvența consumului;
 • locația (de exemplu: la masă, la televizor, în pat, pe canapea etc.);
 • cantitatea de lichide consumată;
 • starea de spirit și simptomele care apar în timpul unei mese sau după aceasta.

Mai mult, specialiștii în nutriție afirmă faptul că acest jurnal îi ajută pe părinți să identifice mai ușor greșelile din alimentație, precum și acele produse care pot cauza diverse alergii sau intoleranțe.

Copiii care trec zilnic pragul Centrului Steluțelor participă la ședințe de consiliere nutrițională alături de părinții lor și au șansa de a învăța cât de important este să mânănce cât mai sănătos pentru a avea un organism puternic și pentru a lupta cu bolile grave pe care le au.

Stan Sandu Cristian

13 aprilie 2022

Deși are doar 14 ani, viața lui Cristian de până acum a fost supusă la multe încercări. Încă de la naștere, a fost diagnosticat cu cataractă congenitală, iar, după numai 2 ani, micuțul a primit un nou diagnostic, cel de cataractă secundară. Din păcate, problemele de sănătate au continuat să apară. La vârsta de aproximativ 6 ani, ca urmare a unor investigații medicale, medicii i-au pus două noi diagnostice: paralizie cerebrală și tetrapareză spastică. Copilăria micuțului Cristian a fost umbrită de aceste boli necruțătoare. Terenul de joacă, plimbările și parcul de distracție au rămas un vis frumos și mult dorit, un vis departe de a fi împlinit. A trecut prin numeroase tratamente și investigații medicale, iar în anul 2020 a fost diagnosticat în Turcia cu scolioză dextroconvexă, curbura toracală ajungând la 67,5 grade.

Pentru că boala sa a avansat rapid, Cristian trebuie să realizeze o intervenție chirurgicală la Clinica Medical Park Kocaeli, iar costurile se ridică la suma de 27.000 de euro. Mama depune eforturi mari pentru a putea strânge această sumă și pentru a-l ajuta pe fiul său să se recupereze cât mai repede pentru a se bucura de o viață normală.

Toți cei care doresc să îl ajute pe Cristian pot dona într-unul din conturile deschise la Banca Transilvania pe numele Gălătuș Laura-Georgiana (mama lui Cristian):

Cont LEI: RO65BTRLRONCRT0275950101

Cont EURO: RO15BTRLEURCRT0275950101

Vă mulțumim din suflet pentru implicare!

Pentru mai multe informații cu privire la acest caz, vă rugăm să ne contactați la numărul de telefon 0734.949.281 sau la adresa de e-mail: office@asociatiamame.com.

Aproape 700 de persoane au primit sprijin prin intermediul platformei www.impreunapentrusanatate.ro

428

de pacienți cu afecțiuni grave au beneficiat de suport pentru găsirea de tratamente și medicamente sau strângerea de fonduri

250

de mame și copii, victime ale războiului din Ucraina, au primit cazare, sprijin cu traduceri, acces la spitale și medicamente

București, 28 martie  2022 –  În perioada iulie 2021 – martie 2022,  platforma www.impreunapentrusanatate.ro, gestionată de Asociația M.A.M.E în beneficiul pacienților diagnosticați cu cancer sau cu alte afecțiuni grave, a fost accesată de aproape 14.600 de ori și a preluat și rezolvat 428 de cereri de ajutor venite de la bolnavi sau de la aparținătorii lor din întreaga țară. Acestora li se adaugă alte 250 de cazuri – mame și copii, victime ale războiului din Ucraina, care au primit cazare gratuită, sprijin cu traduceri de documente medicale, conectarea cu clinici și spitale, medicamente sau alte bunuri de primă necesitate.

În soluționarea cererilor de ajutor intermediate de platformă un rol important îl are „Comunitatea Solidarității”, un spațiu virtual în care sunt conectate persoanele care au nevoie de ajutor cu cele care pot oferi ajutor. În cele nouă luni de la lansare, 102 persoane s-au înscris în comunitate pe https://impreunapentrusanatate.ro/ro/offer-help, dintre acestea 34 fiind medici, farmaciști, psihologi, traducători autorizați, esențiali în furnizarea de consiliere pentru accesarea serviciilor medicale potrivite, în găsirea unor medicamente, în oferirea de suport emoțional sau de sprijin pentru traducerea unor documente medicale.

Primele trei cele mai solicitate servicii de pe platformă sunt cele de informare și îndrumare pentru a beneficia de servicii medicale, consultanță pentru strângerea de fonduri și suport în găsirea unor medicamente și tratamente.

În secțiunea „Clinici și Spitale”, pacienții sau aparținătorii lor au acces la informații actualizate despre serviciile medicale existente în peste 400 de clinici și spitale de stat sau private, din peste 20 de țări din Europa, America și Asia, precum și date de contact ale specialiștilor oncologici, opțiuni de cazare în apropierea spitalelor sau variante de transport de la aeroport către unitatea medicală. Au fost adăugate pe platformă și ONG-uri naționale și internaționale care pot veni în sprijinul pacienților cu diverse servicii de suport și consiliere.

Pacienții care au nevoie de fonduri pentru plata unor investigații, intervenții sau tratamente care nu pot fi efectuate în România sau care nu sunt decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, pot beneficia gratuit de consultanță în strângerea de fonduri, bifând tipul de serviciu disponibil la rubrica „Solicită ajutor”: https://impreunapentrusanatate.ro/ro/request-help.

Platforma digitală www.impreunapentrusanatate.ro a fost finanțată cu 335.800 lei de către Fundația Vodafone România prin programul „Connecting for Good” și a fost dezvoltată în parteneriat cu Code for Romania, în cadrul programului Civic Labs.

Asociația M.A.M.E. este o organizație non-profit care sprijină copiii și tinerii diagnosticați cu cancer și alte boli grave din România. În cei 13 ani de activitate, a oferit servicii de informare și îndrumare, dar și suport psiho-socio-medical pentru aproximativ 6.000 de beneficiari. De asemenea, a donat aparatură medicală performantă de care beneficiază, anual, peste 10.000 de pacienți oncologici. A derulat campanii de informare și conștientizare în rândul a peste 8.000 de elevi privind adoptarea unui stil de viață sănătos și combaterea fenomenului de tip bullying. Pentru mai multe detalii referitoare la activitatea derulată de asociație și rezultatele obținute până în prezent, vă invităm să accesați: www.asociatiamame.ro sau www.facebook.com/AsocMAME

 

Fundația Vodafone România este o organizație neguvernamentală românească, cu statut caritabil, distinctă și independentă de operațiunile comerciale ale companiei, înființată în 1998. În cei peste 20 ani de activitate, Fundația Vodafone România a finanțat 1.168 de programe derulate de 765 de ONG-uri din întreaga țară, în domeniile sănătății, educației și serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 3 milioane de beneficiari – copii, tineri, vârstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Până în prezent, Fundația Vodafone România a investit 31 de milioane de euro în proiecte desfășurate de organizațiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundației sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ și www.facebook.com/fundatiavodafone.

Tulburările de limbaj și cum afectează acestea dezvoltarea socială a copiilor?

Limbajul reprezintă unul dintre pilonii principali care stau la baza construirii relațiilor cu persoanele din jur. În cele mai multe cazuri, formarea limbajului urmează un proces normal, însă sunt situații în care apar tulburări în dezvoltarea acestuia. Acestea pot apărea încă de la vârsta preșcolară și sunt de mai multe tipuri: dislalia (vorbirea peltică), alalia (incapacitatea de a pronunța cuvinte, rinolalia (vorbirea pe nas), balbismul (bâlbâială), tahilalia sau bradilalia (vorbirea grăbită cu debit mare de cuvinte sau într-un ritm lent de articulare a cuvintelor), afonia (lipsa de sonoritate a glasului), disfonia (răgușeală vocală).

De cele mai multe ori, copiii care se confruntă cu astfel de tulburări întâmpină dificultăți în achiziția materiei școlare, în comunicare și în relaționarea cu alți copii. Cei mici dezvoltă, astfel, emoții și sentimente negative, se confruntă cu stări de anxietate, se izolează de colegii de școală și prietenii de joacă. Netratarea la timp a problemelor de vorbire are consecințe serioase asupra adaptării la mediul școlar și social și poate conduce, în timp, la dezvoltarea unor tulburări emoționale grave.

Tulburările de limbaj, indiferent de specificul lor, pot fi corectate cu ajutorul specialistului logoped. De aceea, este foarte important ca părinții să fie implicați activ în viața copiilor lor și să observe orice problemă de comunicare pe care o au cei mici fie că este prin mimică, plâns sau gângurit. Depistarea din timp a acestor probleme îi ajută pe copii să își corecteze aceste dificultăți și să aibă o dezvoltare psiho-socială adecvată.

În cadrul Centrului Steluțelor – centru de suport și recuperare psiho-socio-medicală, Asociația M.A.M.E. oferă, mulțumită spijinului Fundației United Way România, servicii de de logopedie copiilor care se confruntă cu diverse tulburări în dezvoltarea limbajului. Cu ajutorul specialistului, cei mici înregistrează progrese în achiziția limbajului, pronunțarea corectă a cuvintelor, ceea ce conduce la creșterea stimei de sine a copilului.