Voichița Timbuș

01 noiembrie 2023

Voichița Timbuș, în vârstă de 49 de ani, are un istoric medical complex, agravat de Boala Lyme. A suferit, de-a lungul timpului, nenumărate accidente prin căzătură, cu traumatisme și dureri intense. La noi în țară, a consultat mulți medici atât în sistemul de stat, cât și în cel privat.

În acest moment, are recomandare pentru tratament biologic, iar apoi pentru o intervenție neurochirurgicală ultra minim invazivă cu proteză spinală ale căror costuri depășesc cu mult posibilitățile sale financiare. Costurile estimative pentru operație și tratament se ridică la aproximativ 22.500 euro. Toți cei care doresc să îi fie alături Voichiței și să îi ofere o șansă în plus la o viață fără durere, cât mai aproape de normal, sunt rugați să doneze 2 euro prin SMS!

Numărul de SMS 8824 este alocat gratuit cu sprijinul Asociatiei M.A.M.E. in perioada 01 noiembrie – 15 decembrie 2023.

De asemenea, puteți dona direct în unul dintre conturile deschise pe numele Timbuș Camelia Voichița la Banca Transilvania:   
IBAN RON: RO78 BTRL 0130 1201 C001 38XX
IBAN EURO: RO84 BTRL EURC RT00 C001 3801

Rompetrol Run and Care – 10 ediții de cros caritabil

Peste 400 de persoane, inclusiv angajaţi Rompetrol şi familiile lor, au participat la cea de-a zecea ediţie a evenimentului Rompetrol Run and Care care a avut loc sâmbătă, 23 septembrie în parcul IOR din București, pentru a susține Asociația M.A.M.E. și misiunea lor.

Cauza a fost susținută și de alți alergători din țară, care au parcurs diferite distanțe în intervalul orar 5.00 – 22.00 și și-au monitorizat cursa cu o aplicaţie de mişcare şi au publicat ulterior pe Facebook folosind hashtagul #rompetrolmame.

Cei 3000 de kilometri parcurşi sunt convertiţi în litri carburant, ce vor fi donaţi de Rompetrol pentru a susţine Asociația M.A.M.E., o organizație care din 2009 oferă suport, consiliere și recuperare psiho-socio-medicală pentru copiii bolnavi și cu posibilități materiale reduse și familiile lor.

“Run and Care face parte din tradiţia noastră de a alerga pentru o cauză nobilă şi de a sprijini domenii esenţiale ale societăţii româneşti, prin parteneriate cu ONGuri. An de an invitam toate persoanele cu simţ civic şi dornice de mişcare să se alăture evenimentului şi să alerge individual sau în familie şi să strângă carburant pentru fapte bune. Este un eveniment caritabil unic, cu un număr ridicat de participanţi, o expresie a responsabilităţii, a solidarităţii. Ca formă de apreciere pentru eforturile alergătorilor Rompetrol va planta copaci, pentru a crește suprafața împădurită și a avea un aer curat.” – Baurzhan Nugertayev, GM Rompetrol Downstream

”Pentru copiii și tinerii aflați în atenția Asociației M.A.M.E., accesul în timp util atât la investigațiile și tratamentele medicale, cât și la terapiile de recuperare de care au nevoie reprezintă, de cele mai multe ori, o șansă în plus la viață! O șansă în plus la o copilărie cât mai departe de patul de spital, de durere și suferință. Tocmai de aceea le suntem recunoscători partenerilor de la Rompetrol pentru implicarea lor repetată în susținerea cauzei și proiectelor organizației. Mulțumim, de asemenea, fiecărui alergător și susținător al evenimentului care a făcut ca cea de-a X-a ediție a crosului caritabil să fie una memorabilă. Sperăm să continuăm să adunăm împreună cât mai mulți kilometri de fapte bune în beneficiul copiilor și tinerilor de care avem grijă!” a declarat Maria Culescu, președintele fondator al Asociației M.A.M.E.

Rompetrol Run and Care a avut prima ediţie în 2013, fiind conceput ca un proiect de mişcare şi voluntariat corporativ, reuşind să strângă peste 120.000 euro prin implicarea angajaţilor, a familiilor lor şi a partenerilor de business invitaţi să se alăture. Banii şi carburantul au sprijinit în ultimii 8 ani misiunile unor asociaţii şi fundaţii ca Hospice Casa Speranței, Asociația M.A.M.E., Edulier, Magic, Hope and Homes for Children, Agent Green, Asociaţia pentru Dravet şi alte epilepsii rare.

Despre Asociația M.A.M.E:

Asociația M.A.M.E. este o organizație nonprofit care, de 15 ani, oferă sprijin copiilor și tinerilor diagnosticați cu boli grave din România. Cel mai important proiect al organizației este Centrul Steluțelor, un centru de suport, consiliere și recuperare psiho-socio-medicală, în cadrul căruia, până în prezent, peste 500 de copii au beneficiat gratuit de diverse terapii complementare tratamentului medical care i-au ajutat să depășească mai ușor perioada de confruntare cu boala.

De asemenea, Asociația M.A.M.E. a îmbunătățit condițiile în care sunt tratați copiii bolnavi de cancer din România prin renovarea și dotarea cu aparatură medicală performantă a Secției de Pediatrie a Spitalului Fundeni și prin reamenajarea locului de joacă din curtea spitalului. Pentru mai multe detalii referitoare la rezultatele obținute, vă invităm să accesați: www.asociatiamame.ro sau www.facebook.com/AsocMAME.

Cum ajuta psihoterapia copiii afectati de fenomenul de tip bullying?

Bullying-ul este un fenomen din ce în ce mai răspândit în rândul copiilor și adolescenților din întreaga lume. Cu toate acestea, copiii cu probleme de sănătate sau dizabilități, fie ele fizice sau intelectuale, sunt adesea expuși unui risc mai mare de a deveni victime ale bullying-ului. Diferențele de la care pornesc situațiile de bullying pot fi evidente, cum ar fi o dizabilitate fizică vizibilă, sau pot fi invizibile, cum ar fi o tulburare de dezvoltare. Agresorii pot viza copiii vulnerabili din cauza acestor diferențe, folosindu-le ca pretext pentru a-i umili, exclude sau intimida. Acest tip de abuz poate duce la consecințe grave pentru copiii afectați, cum ar fi stresul emoțional, scăderea încredere în sine, anxietatea, depresia și retragerea socială.

Psihoterapia joacă un rol esențial în sprijinirea copiilor cu probleme de sănătate sau dizabilități să depășească traumele și să-și dezvolte abilitățile necesare pentru a face față bullying-ului. Enumerăm mai jos cum poate ajuta psihoterapia în acest context:

  1. Consiliere emoțională: Terapeuții pot oferi un spațiu sigur în care copiii pot vorbi despre experiențele lor și despre emoțiile asociate cu bullying-ul. Această consiliere poate ajuta la eliberarea emoțiilor negative și la dezvoltarea strategiilor de gestionare a stresului.
  2. Îmbunătățirea încrederii în sine: Psihoterapia poate ajuta copiii să-și recâștige încrederea în sine și să își dezvolte o imagine pozitivă despre ei înșiși. Terapeuții pot lucra împreună cu cei mici pentru a le evidenția punctele forte și pentru a-i ajuta să-și asume identitatea lor, în ciuda diferențelor.
  3. Dezvoltarea abilităților de comunicare și rezolvare a conflictelor: Copiii învață abilități eficiente de comunicare și moduri sănătoase de a gestiona conflictele. Acest lucru îi poate ajuta să-și exprime nevoile și sentimentele într-un mod constructiv și să se apere împotriva bullying-ului.
  4. Sprijin pentru familie: Psihoterapia poate implica și membrii familiei copilului, oferindu-le suport în gestionarea situației și în dezvoltarea unui mediu de susținere acasă.
  5. Integrare socială: Terapeuții pot ajuta copiii să se integreze în grupuri sociale și să dezvolte abilitățile sociale necesare pentru a face față situațiilor de bullying și pentru a-și construi relații pozitive.

Bullying-ul poate avea un impact devastator asupra copiilor cu probleme de sănătate sau dizabilități. Este important ca părinții și profesioniștii din domeniul sănătății mintale să recunoască semnele bullying-ului și să ofere copiilor sprijinul de care au nevoie pentru a se recupera și a-și construi o viață sănătoasă și fericită.

Pentru a veni în sprijinul copiilor de la Centrul Steluțelor, în cadrul sesiunilor de consiliere psihologică, specialiștii organizației abordează și acest subiect astfel încât să reducă din efectele negative ale fenomenului care, nerezolvat la timp, își poate pune amprenta asupra dezvoltării lor emoționale și sociale. Pe tot parcursul anului 2023, ședințele de psihoterapie sunt acoperite parțial prin intermediul finanțării oferite de Fundația UnitedWay România.

80 de copii și părinți din Ucraina au primit suport emoțional și sprijin pentru integrare socio-profesională

În perioada aprilie – august 2023, Asociația M.A.M.E. a sprijinit 40 de copii și 40 de părinți, refugiați din Ucraina prin facilitarea accesului la diverse cursuri formale și nonformale pentru copii și îndrumare în acesarea unor servicii de integrare socio-profesională pentru adulți, precum și suport psihologic.

Prin intermediul proiectului „Ajutor pentru copiii și adulții refugiați din Ucraina”, am fost susținute:

–        160 de ateliere individuale de dezvoltare personală pentru copii;

–        16 întâlniri online de învățare a limbii române sau engleze pentru copii;

–        8 ateliere de creație și educație nonformală pentru cei mici;

–        80 de sesiuni de consiliere psihologică pentru adulți;

–        6 workshop-uri dedicate părinților pe diverse teme de interes pentru situația lor specifică;

–        2 întâlniri în care au fost donate alimente neperisabile, produse de igienă personală și medicamente de bază pentru familiile beneficiare;

Programele oferite au avut un impact pozitiv în viața copiilor beneficiari și a părinților acestora și au condus la integrarea mai facilă în comunitatea din care fac parte, pe raza municipiului București.

Copiii care au participat la atelierele susținute au căpătat mai multă încredere în propriile forțe, și-au corectat comportamentele sociale și și-au îmbunătățit relaționarea și comunicarea la nivelul familiei lor, dar și cu cei din jur, în timp ce părinții incluși în proiect au reușit să își înțeleagă mai bine copiii, ce îi determită pe cei mici să reacționeze într-un anumit fel își cum îi pot ajuta să se dezvolte echilibrat.

Toate aceste rezultate au fost posibile mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația United Way România, cu care am dezvoltat un parteneriat de lungă durată și alături de care am reușit să schimbăm în bine viața multor copii și adulți aflați în diverse situații de risc.

Gestionarea efectelor secundare ale tratamentelor medicale prin alimentatie adecvata

Tratamentele medicale, cum ar fi chimioterapia sau radioterapia, pot avea efecte secundare semnificative asupra corpului. Printre acestea se numără greața, pierderea poftei de mâncare, scăderea în greutate și slăbirea sistemului imunitar. Nutriția adecvată joacă un rol esențial în gestionarea acestor efecte secundare și în menținerea sănătății pacienților în timpul tratamentelor.

Greața și vărsăturile sunt efecte secundare comune ale tratamentelor medicale. Pentru a le gestiona, este important ca pacientul să aleagă alimente ușor digerabile, cum ar fi biscuiții sărăți sau terciul de ovăz. Sunt de evitat alimentele grase, picante sau prea condimentate, care pot agrava senzația de greață. De asemenea, specialistul în nutriție recomandă împărțirea meselor în porții mai mici și mâncatul încet pentru a reduce disconfortul.

De asemenea, pierderea în greutate poate fi o preocupare serioasă în timpul tratamentelor medicale. Este recomandat consumul adecvat de calorii și includerea în dietă a unor alimente bogate în proteine, cum ar fi carnea slabă, ouăle, fasolea și brânza. Dacă pacientul simte nevoie, poate apela la sfatul unui specialist care îl poate ajuta în crearea unui plan alimentar personalizat.

E important de avut în vedere faptul că tratamentele medicale pot slăbi sistemul imunitar, făcând pacienții mai susceptibili la infecții. Pentru a sprijini sistemul imunitar, dieta trebuie să includă alimente bogate în antioxidanți, precum fructele și legumele colorate. Vitamina C și zincul.

Hidratarea joacă un rol esențială în tot acest proces. Este indicat să se consume apă, sucuri naturale și ceaiuri fără cofeină pentru a menținene organismal bine hidratat. Sunt de evitat băuturile cu cofeină și alcoolul, care pot agrava deshidratarea.

Vă recomandăm să consultați întotdeauna un specialist în nutriție sau să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a obține sfaturi personalizate și pentru a dezvolta un plan alimentar care să corespundă nevoilor dumneavoastră individuale în timpul tratamentelor medicale.

În cadrul Centrului Steluțelor, oferim gratuit programe de nutriție copiilor cu probleme grave de sănătate. Pe tot parcursul anului 2023, mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația UnitedWay România, 30 de copii și părinții lor sunt incluși în programe personalizate ce îi ajută să lupte cu boala printr-o alimentație și un stil de viață echilibrat.

CONTROLUL GREUTĂȚII ÎN RÂNDUL COPIILOR

Greutatea corporală este un indicator important pentru sănătatea fizică, dar și psihică a copiilor. Din păcate, în ultimii ani, ne confruntăm cu o creștere alarmantă a cazurilor de obezitate în rândul copiilor, această afecțiune devenind și o cauza a mortalității infantile. Datele statistice recente indică faptul că ratele de obezitate infantilă au continuat să crească în timpul pandemiei. Dacă aceste tendințe vor continua, 57% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 2 și 19 ani vor avea obezitate ca adulți în 2050.
Absența unor obiceiuri alimentare sănătoase conduce la o serie de complicații medicale, cele mai frecvent întâlnite fiind bolile cardiovasculare și diabetul. De asemenea, alimentele bogate în grăsimi și consumul crescut de sare au influențe negative asupra nivelului de colesterol din organism și favorizează apariția unor probleme ce țin de tensiunea arterială. Prevenirea supraponderabilității în rândul copiilor este posibilă prin dezvoltarea unor obiceiuri sănătoase din punctul de vedere al alimentației, prin creșterea gradului de implicare a părinților în corectarea preferințelor culinare și încurajarea practicării unui sport preferat. De asemenea, verificarea periodică a anumitor parametri în vederea monitorizării stării de sănătate, dar și a prevenirii obezității și a afecțiunilor care pot apărea ca urmare a creșterii necontrolate în greutate.
În acest sens, specialiștii vin cu o serie de recomandări precum:
acordarea unei atenții sporite numărului de porții de mâncare și alimentelor pe care copii le consumă în mod frecvent;
stabilirea și respectarea conținutului fiecărei mese principale;
reducerea consumului de produse făinoase;
adaptarea porțiile de mâncare în funcție de vârsta copilului, starea de sănătate și diagnosticele pe care le are;
adaptarea fiecărei mese astfel încât acestea să conțină aportul necesar de proteine, vitamine și nutrienți.
Pentru a veni în sprijinul copiilor care se confruntă cu probleme nutriționale, în cadrul Centrului Steluțelor, cel puțin 30 de copii beneficiază, pe parcursul anului 2023, de ședințe de consiliere nutrițională, mulțumită sprijinului financiar din partea Fundației United Way România. Astfel, sub îndrumarea specialistului, cei mici învață cât de importantă este o alimentație echilibrată, care sunt alimentele cele mai sănătoase care îi ajută să aibă un sistem imunitar puternic, care este rolul vitaminelor, a proteinelor și a nutrienților etc.

Poți afla mai multe detalii legate de proiectele, evenimentele și campaniile Asociației M.A.M.E. accesând site-ul www.asociatiamame.ro sau https://www.facebook.com/AsocMAME/

Buline Antibullying, acțiune inedită organizată de Asociația M.A.M.E. în colaborare cu Școala Gimnazială Pia Brătianu

Asociația M.A.M.E. și Școala Gimnazială Pia Brătianu din București au demarat proiectul pilot Buline Antibullying, prin intermediul căruia și-au propus să sensibilizeze copiii în legătură cu pericolul escaladării violenței verbale și fizice din școală. În cadrul unor workshop-uri susținute de specialiștii Asociației M.A.M.E., elevii claselor a III-a și a IV-a au fost provocați să participe la un concurs de creație a unor mesaje antibullying. Din cele peste 100 de propuneri primite, 13 mesaje au fost selectate și premiate, acestea fiind tipărite pe buline autocolante și afișate în mai multe locuri vizibile din cadrul școlii. Scopul acestei acțiuni este acela de a le reaminti constant elevilor că este important să fie atenți la modul în care aleg să comunice și să interacționeze cu ceilalți colegi.

“În calitate de voluntar activ al Asociației M.A.M.E. și mamă a doi copii care învață la Școala Gimnazială Pia Brătianu, am simțit nevoia să contribui la combaterea fenomenului de bullying în mediul școlar. Astfel, am propus crearea unor buline antibullying, ca modalitate prin care copiii să își exprime ideile și să transmită mesaje pozitive colegilor lor. Sunt bucuroasă că ideea a prins contur și a devenit o realitate, iar acum văd mesajele antibullying afișate pe pereții școlii, reamintind copiilor să fie atenți la modul în care comunică și interacționează cu ceilalți.” a declarat Laura Hora.

În luna mai 2023 va avea loc o campanie online de promovare, care îi invită pe cât mai mulți copii să se alăture, atât din Școala Gimnazială Pia Brătianu, cât și din alte școli, pentru a răspândi mesajele campaniei pe rețelele de socializare.

“În 2015, am început proiectul «Prietenie, dincolo de diferențe!», în urma numeroaselor mesaje primite de la părinți care ne-au atras atenția asupra faptului că, la școală, copiii lor erau victime ale bullying-ului. În ultimii 8 ani, am organizat peste 300 de sesiuni și workshop-uri despre bullying în peste 50 de școli și licee din București și Ilfov, la care au participat aproximativ 10.000 de elevi. Din păcate, fenomenul a devenit din ce în ce mai extins și a luat o amploare fără precedent, fapt pentru care este important să ne unim forțele – părinți, elevi, ONG-uri, școli, licee și alte instituții – pentru a crea un mediu sigur și prietenos pentru toți copiii. De aceea, am fost încântați să punem în practică ideea de a tipări și afișa prin școli buline cu mesaje antibullying, având confirmarea psihologilor cu care colaborăm că acestea vor avea un impact pozitiv asupra comportamentului elevilor.” – Maria Culescu, președinte fondator Asociația M.A.M.E.

“Școala noastră a fost mereu interesată de soluțiile de combatere a oricărei forme de bullying, fiind parte din mai multe activități și campanii dedicate fenomenului și având inclusiv comisia internă antibullying prevăzută de lege. Considerăm că este important să existe o comunicare și colaborare strânsă între profesori, părinți, elevii școlii și alte instituții/organizații nonprofit ce pot aduce plus valoare în tot acest proces. Sperăm ca exemplul nostru să fie preluat și de alte școli fiindcă, din păcate, fenomenul acesta nu a ocolit nicio școală din România. Mă bucur că suntem școală pilot, sub atenta îndrumare a specialiștilor din cadrul Asociației M.A.M.E. care ne-au propus proiectul”, a declarat prof. Marilena Stoica, directorul școlii.

 Nu ești singur, ai curajul să vorbești despre ce simți“, “Meriți să fii respectat și acceptat!“, “Cuvintele pot răni, alege-le cu grijă!“ sunt doar câteva dintre mesajele din cadrul campaniei anti-bullying, care se vor regăsi pe zidurile Școlii Pia Brătianu.

 Context:

Conform unui raport realizat de Organizația Mondială a Sănătății, făcut public în aprilie 2019, România se situează pe locul 3 la nivelul Uniunii Europene în ceea ce privește fenomenul bullying. Potrivit aceluiași raport, 9 din 10 cazuri de bullying se petrec în școală: în curtea școlii, în pauză sau chiar în timpul orelor. Neoprit la timp și cu resursele potrivite, fenomenul are efecte negative, precum creșterea actelor de violență, abandonul școlar, izolarea și depresia, iar, în cele mai grave situații, la tentative de suicid.

Ne dorim ca mesajele campaniei noastre să ajungă în cât mai multe școli, de aceea încurajăm să fie preluate. Campania poate fi implementată în orice școală.

Dacă ești cadru didactic și dorești să promovezi Bulinele în școală, scrie-ne pe office@asociatiamame.com, iar noi îți vom oferi toate detaliile necesare.

PREVENIREA ȘI RECUPERAREA MEDICALĂ ÎN CAZUL DEVIAȚIILOR COLOANEI VERTEBRALE

Deviațiile la nivelul coloanei vertebrale sunt de mai multe tipuri: cifoză, scolioză, cifoscolioză, lordoză.
Acestea afectează postura corporală a copilului, dezvoltarea mersului și buna funcționare a sistemului locomotor. Ele pot fi tratate prin kinetoterapie sau gimnastică medicală în cadrul unor programe de exerciții terapeutice, aplicate individual, ținând cont de specificul deviației, evoluția acesteia și prezența altor afecțiuni.
În cazul copiilor, apariția unor astfel de deviații poate fi prevenită prin:
prevenirea carenței de vitamina D;
adoptarea și menținerea unei poziții corecte pe scaun, în bancă;
purtarea ghiozdanului pe ambii umeri, reducerea greutății acestuia sau purtarea lui de către o altă persoană;
realizarea periodică a unui control de specialitate pentru a evalua corectitudinea posturii corporale și sănătatea coloanei vertebrale. Efectuarea unei vizite la medicul specialist pentru evaluarea sănătății coloanei copilului.
De asemenea, este foarte important ca atunci când observăm o poziție incorectă a copilului pe scaun, la masă, în bancă, în fața televizorului sau a calculatorului să intervenim imediat. Poziția recomandată este aceea cu spatele drept și lipit de spătarul scaunului sau de bancă, iar picioarele trebuie poziționate sub scaun, respectiv sub bancă. Specialiștii recomandă practicarea unui sport care să îi ajute pe copii să își întărească musculatura coloanei.
Pentru situațiile în care există deja un diagnostic, se recurge la urmarea unui program de recuperare medicală prin kinetoterapie, iar pentru situațiile mai grave, în funcție de evoluția afecțiunii, purtarea unui dispozitiv medical.
În cadrul Centrului Steluțelor, 40 de copii diagnosticați cu diverse afecțiuni la nivelul aparatului locomotor urmează programe complexe de recuperare medicală prin kinetoterapie care îi ajută să își corecteze pozițiile vicioase, să își îmbunătățească coordonarea și echilibrul, să își crească rezistența și forța musculară etc.

Poți afla mai multe detalii legate de proiectele, evenimentele și campaniile Asociației M.A.M.E. accesând site-ul www.asociatiamame.ro sau https://www.facebook.com/AsocMAME/

TULBURĂRILE LIMBAJULUI CITIT-SCRIS

Tulburările de limbaj scris-citit influențează negativ procesul educațional al copiilor prin slaba dezvoltare a capacității de a scrie sau de a citi. Din această cauză, cei mici ajung să se confrunte și cu dificultăți în ceea ce privește socializarea, apartenență la un anumit grup, dezvoltă percepții greșite asupra propriei persoane și experimentează emoții și sentimente negative.

Acest tip de tulburări sunt cunoscute sub denumirea de dislexie-alexie și disgrafie-agrafie.

Dislexia reprezintă dificultatea de a citi și este caracterizată prin tulburări de percepție auditivă, vizuală și de mișcare, care se află în strânsă legătură cu activitatea de citit. Disgrafia se referă la incapacitatea copilului care nu prezintă probleme din punct de vedere al limbajului, auzului și al gândirii, de a învăța să scrie corect. Intervențiile de specialitate și participarea copiilor la ședințe de recuperare logopedică îi ajută pe copii să scrie corect cuvintele, să construiască propoziții și fraze cursive, fără a omite litere sau cuvinte, să respecte rânduri libere sau suprapuse, paginația, paragrafele etc.

În cazul celor care prezintă dislexie, programele logopedice au rolul de a a-i ajuta să citească corect cuvintele, chiar și pe cele mai complexe, să înțeleagă înțeleagă propozițiile și frazele pe care le citesc, să facă diferența cuvintelor și literelor care se aseamănă, să reproducă într-o manieră corectă ceea ce citesc etc.

Specialistul logoped din cadrul Centrului Steluțelor aplică o serie de programe de intervenție pentru copiii care se confruntă cu diverse tulburări de citit și/sau scris. Aceste programe cuprind exerciţii pentru educarea şi dezvoltarea auzului fonematic, a capacităţii de orientare şi structurare spaţială, dezvoltarea unei atitudinii pozitive în raport cu activitățile de scris și citit. Pe parcursul anului 2023, cel puțin 20 de copiii beneficiază de servicii de logopedie, mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația UnitedWay România.

FRICA ȘI ANXIETATEA

Încă din primii ani de viață, copiii experimentează diverse frici, cum ar fi: frica de singurătate, de întuneric, de sunete puternice, furtună, de persoane necunoscute sau persoane costumate, de a pica un test/examen, de vietăți etc. De multe ori, putem întâmpina dificultăți în diferențierea lor în raport cu normalitatea, iar acest lucru este strâns legat de cum se dezvoltă mintea și emoțiile celor mici. Este important să fim foarte atenți la aceste frici pentru a-i putea ajuta să treacă mai ușor prin astfel de experiențe și să îi ajutăm să înțeleagă faptul că le pot depăși cu ajutorul nostru, printr-un comportament curajos.

Atunci când nu intervenim la timp, fricile pot conduce la apariția unor tulburări de anxietate care pe termen lung afectează dezvoltarea emoțională și socială a copiilor. De aceea, cei mai mulți dintre copii au nevoie de suport de specialitate pentru a-și gestiona fricile și anxietatea. În funcție de simptome, gravitate și vârstă, specialiștii pot stabili un plan de intervenție și specificul terapiei de care au nevoie copiii. Acesta din urmă poate fi sub formă de terapie cognitiv-comportamentală, terapie de acceptare și angajament, terapie dialectică a comportamentului, terapie expunerii și desensibilizarea sistematică sau terapie interpersonală. Planificarea cu regularitate a ședințelor de terapie este esențială pentru depășirea acelor stări anxioase și pentru bunăstarea copiilor. Deseori, specialiștii recomandă și implicarea celor mici în activități recreative (lectură, ateliere de creație, activități în natură, spectacole în aer liber, activități culturale) și mișcarea fizică (plimbări, diverse jocuri, gimnastică, plimbări cu bicicleta).

Exercițiile de relaxare, respirație, concentrare sunt o sursă bună de combatere a anxietății. Una dintre cel mai des întâlnire tehnici în acest sens o reprezintă detensionarea progresivă a mușchilor și are multiple beneficii în combaterea stresului și a insomniilor.

În cadrul Centrului Steluțelor, pe parcursul anului 2023, cel puțin 40 de copiii diagnosticați cu diverse afecțiuni neurologice, dar și cu alte boli grave participă la ședințe de consiliere psihologică individuală mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația United Way România. Cu ajutorul specialiștilor, copiii învață cum să își gestioneze emoțiile și sentimentele, să își depășească temerile, să aibă încredere în propriile capacități și să relaționeze într-o manieră mai eficientă cu persoanele din jurul lor (familie, prieteni, colegi, profesori etc.)