Articole

Carnea și peștele – rolul lor în alimentația noastră

Carnea este o sursă bună de proteine, vitamine și minerale. Consumul de carne face parte dintr-o dietă echilibrată și sănătoasă, atât timp cât o consumăm moderat și ne ferim de tipurile de carne bogate în grăsimi saturate, care pot crește nivelul colesterolului din sânge, crescând astfel riscul de boli de inimă.

 Carnea de vită este bogată în proteine și minerale (iod, magneziu, zinc, cobalt, seleniu, nichel, crom, molibden, fluor, vanadiu), vitamine din grupul B (B12), calciu, vitamina C și acid folic în doze foarte mici. Ajută la buna funcționare a sistemului nervos și la îmbunătățirea calității sângelui. Recomandare: a se consuma maxim de două ori pe lună;

Carnea de vițel este bogată în proteine, zinc, potasiu și vitamine din grupul B, fier. Ajută la buna funcționare a sistemul nervos;

Carnea de oaie este bogată în proteine, fier și zinc ușor de absorbit și vitamine din grupul B. Ajută sistemul nervos și sângele;

Carnea de porc este bogată în vitaminele din grupul B, fier, zinc și fosfor. Ajută sistemul nervos și sistemul reproducător.

Organele – rinichi de oaie, vită, porc, ficat de vițel, pui, oaie și vită, au mult colesterol! De aceea, trebuie ca acestea să fie consumate cât mai rațional, însă nu trebuie să fie excluse total deoarece aduc un aport consistent de vitaminele A, B, C, fier și zinc. De exemplu, ficatul de vită conține cea mai mare concentrație de vitamina B12 și este inclus în regimul pentru tratarea anemiei cronice. Ajută pielea, părul, ochii, inima și circulația, sistemul nervos, sistemul reproducător;

Carnea de pui este bogată în proteine, fier ușor de asimilat și zinc, vitamina B6 (în

pieptul de pui). Ajută sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul reproducător;

Carnea de rață este bogată în proteine, fier, zinc și toate vitaminele din grupul B (pielea este foarte grasă). Ajută sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul

reproducător;

Carnea de curcan are un conținut redus în grăsimi (prin comparație), proteine, fier ușor de absorbit și zinc. Ajută sistemul imunitar, sistemul nervos, sistemul reproducător;

Carnea din vânat este foarte bogată în proteine și săracă în grăsimi, conținut bogat în potasiu, calciu, fosfor, fier, vitamine din grupul B și acid folic. Ajută sistemul imunitar și sistemul nervos;

Pestele (hering, ton la conservă, macrou, somon, păstrăv, anchois, sardine, plevușcă, scrumbii, tipari) este bogat în acid eicosapentanoic (omega-3), are concentrație ridicată de vitamina D, calciu și fier. Ajută sistemul digestiv, pielea, părul, ochii, inima, circulația, oasele și muschii;

Crustaceele și moluștele sunt bogate în proteine, fier și zinc, vitamina A, acizi omega-3, cardioprotectori și ajută sistemul digestiv, inima, circulația și sistemul

reproducător.