Fără urmă de îndoială, activitatea fizică practicată încă de la cele mai mici vârste reprezintă un factor esențial pentru dezvoltarea armonioasă, sprijinind sistemul imunitar prin creșterea rezistenței organismului la îmbolnăvire.
În cazul copiilor și adolescenților, specialiștii recomandă între 30 și 60 de minute de activitate fizică pe zi. Cu toate acestea, una dintre cele mai des întâlnite prejudecăți este aceea conform căreia “frigul îmbolnăvește”. Drept urmare, tendința unora dintre părinți este de a considera că temperaturile scăzute ne împiedică să fim activi, și astfel, activitatea fizică este mai puțin încurajată iarna, ceea ce este absolut greșit. Organismul uman și, în special, organismul copiilor aflați în plin proces de dezvoltare, are nevoie de mișcare constantă și susținută pentru a funcționa la parametrii optimi. Cu atât mai mult cu cât, odată cu scăderea temperaturii apare tendința naturală a organismului nostru de a cere un aport mai mare de alimente pentru ca acesta să facă față temperaturilor scăzute. Drept urmare, se recomandă o activitate fizică de intensitate medie și mare în vederea accelerării metabolismului astfel încât să ne menținem în formă și să ne controlăm greutatea corporală în sezonul rece.
De asemenea, studiile arată că atunci când facem mișcare intensă în mod regulat, șansele de îmbolnăvire și de apariție a afecțiunilor specifice iernii, precum răceala sau gripa, scad cu până la 50%, așadar, activitatea fizică chiar și în anotimpul rece protejează și întărește sistemul imunitar al copiilor și adolescenților. Mai mult, activitatea fizică sprijină circulația sângelui la nivelul creierului, stimulând memoria, de asemenea, sprijină activitatea inimii, respectiv reglează tensiunea arterială. Totodată, mișcarea fizică este esențială în cazul bolilor cronice, precum diabetul, ajutând la reducerea complicațiilor specifice bolii. Activitatea fizică, în cazul acestei categorii de bolnavi și nu numai, dacă este practicată regulat, crește speranța de viață.
Totodată, este extrem de important să avem în vedere îmbrăcămintea atunci când facem mișcare în aer liber în sezonul rece. Astfel, o îmbrăcăminte adecvată pentru sezonul rece atunci când facem sport presupune, în primul rând, obiecte vestimentare confecționate din material specific activităților sportive pe timpul iernii, respectiv pantaloni termici și bluză termică. De asemenea, încălțămintea specială, izolantă și călduroasă de iarnă este esențială, fiind importante în acest caz atât protecția picioarelor, cât și confortul. Să nu uităm să le protejăm nici mâinile și urechile celor mici atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, dându-le fesul, fularul și mănușile atunci când ies să facă mișcare în aer liber.
În concluzie, mișcarea, chiar și în sezonul rece, rămâne importantă, existând o varietate de alternative adaptate în funcție de vârstă și de starea generală de sănătate. Pe lângă practicarea unui sport precum schiatul și snowbording, o altă activitate populară și mult îndrăgită de copii este, fără dar și poate, săniușul. De asemenea, important de reținut este că, la fel de importante ca mișcarea sunt și alimentația echilibrată și variată, hidratarea, odihna, respectiv educația copiilor și adolescenților.