Comunicate de presa

Dezvoltarea auzului fonematic

Educarea și dezvoltarea auzului fonematic contribuie la pronunții corecte a sunetelor. O capazitate scăzută a acestuia nu trebuie confundată cu o problemă medicală în ceea ce privește auzul. Este important ca fiecare părinte în parte să urmărească îndeaproape și chiar să testeze auzul fonetic al copilului atunci când observă că micuțul nu pronunță corect. Rolul educării auzului fonematic este strâns legat de dezvoltarea corectă a capacității de deosebire a sunetelor, silabelor, precum și de educarea pronunției melodice și ritmice.

Se recomandă o serie de exerciții pe care părinții le pot aplica pentru a identifica eventualele tulburări ale auzului fonematic. Majoritatea acestora sunt:

  • exerciții de recunoaștere și imitarea a sunetelor din natură;
  • exerciții de recunoaștere și imitarea a difertelor animale;
  • exerciții de recunoaştere a sunetelor unor instrumente muzicale;
  • exerciții de recunoaștere a zgomotelor produse de mijloacele de transport;
  • exerciții de reproducere a sunetelor care exprimă trăiri emoționale etc.

Constatarea tulburărilor de dezvoltare în cazul auzului fonematic sunt corectate cu sprijinul unui logoped. De aceea, este important ca părinții să apelez la specialiști încă de la început, iar cei mici să urmeze programele terapeutice de care au nevoie pentru a-i ajuta să perceapă și să pronunțe corect silabe și cuvinte.

Copiii care trec zilnic pragul Centrului SteluțeloR participă la ședințe de logopedie mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundației United Way România. Cu ajutorul specialistului, cei mici înțeleg și reproduc mai bine sunetele, și repetă, acasă, împreună cu părinții exercițiile pe care le învață în cabinetul de logopedie.