Articole

E-urile din alimentația copilului

E-urile sunt definite ca substanțe chimice regăsite în multe dintre produsele din comerț și au ca scop prelungirea termenul de valabilitate, menținerea culorii sau evidențierea gustului.

Prima listă de aditivi alimentari a fost publicată în anul 1962 și conținea doar colorați artificiali. Ulterior, au fost introduse și alte categorii, precum: conservanții, antioxidanții, emulsificatorii, stabilizatorii, întăritorii și agenții gelifianți. În prezent, există 24 de categorii de aditivi, dintre care doar 7 sunt cele mai cunoscute.

Aceste substanțe chimice sunt dăunătoare organismului uman, mai ales atunci când sunt consumate în cantități foarte mari. Statisticile realizate în ultimii ani arată faptul că în România cantitatea acceptată este mult mai mare, comparativ cu alte state din UE.

Printre cei mai importanți aditivi care nu trebuie să fie adăugați în alimentația copiilor:

  • E102 – tartrazina (colorant alimentar galben-portocaliu): este cel mai întâlnit în produse precum băuturi răcoritoare, acadele, prăjituri sau iaurturi cu fructe. Consumul produselor care conțin un astfel aditiv cauzează dificultăți de învățare, astm sau dureri de cap;
  • E110 – sunset yellow, se regăsește în produse precum dulciuri, înghețată, diverse băuturi și cauzează de cele mai multe ori rinite, tulburări digestive sau hiperactivitate;
  • E122 – este un colorant alimentar roșu ce se regăsește în acadele, jeleuri au diverse alimente procesate și cauzează o serie de comportamente agresive, astm sau produce reacții alergice;
  • E123 – este un colorant roșu-albăstrui și este frecvent întâlnit în produse de cofetărie, băuturi sau sucuri de fructe pe care le cumpărăm din comerț; acest aditiv provoacă o serie de probleme hepatice și renale, poate produce reacții cutanate;
  • E127 – colorant alimentar roz-roșu, este un aditiv des întâlnit în conservele de fructe sau pasta de dinți; afectează semnificativ echilibrul hormonal și activitatea tiroidiană;
  • E320 – hidroxianisol butilat se regăsește în laptele praf și piureurile instant sau în diverse combinații de unt și ulei; are efecte negative asupra sistemului endocrin, sistemului imunitar și cauzează probleme respiratorii;
  • E321 – denumit hidroxitoluen butilat este întâlnit, în special, în guma de mestecat; consumul exagerat al produselor care conțin acest aditiv conduce la tulburări respiratorii, afecțiuni ale ficatului, pielii și rinichilor și provoacă afecțiuni inflamatorii cutanate;
  • E951 & E962 – cunoscut și sub numele de aspartam este frecvent întâlnit pe etichetele pachetelor de gumă de mestecat, a băuturilor răcoritoare sau a produselor de cofetărie; efectele negative cauzate de consumul acestui aditiv sunt următoarele: pierderi de memorie, creștere în greutate, amețeli, dureri de cap, scleroză multiplă, dificultăți de respirație;
  • E954 – denumit și zaharină o regăsim de cele mai multe ori în gemuri, jeleuri, sucuri de fructe și legume sau supe instant; printre cel mai des întâlnite consecințe ale consumului neadecvat al produselor care conțin acest aditiv sunt: reacții alergice, insomnie sau tulburări de dezvoltare.

Pentru a evita apariția acestor efecte în rândul copiilor, părinții trebuie să acorde o atenție sporită informațiilor înscrise pe etichetele produselor. Este foarte important ca alimentația copiilor să conțină ingrediente cât mai naturale, sărace în aditivi. Se recomandă evitarea consumului de mezeluri, a produselor de tip fast-food și a dulciurilor din comerț. Părinții pot înlocui foarte ușor acestea cu mâncăruri preparate în casă, crudități, dulciuri ușoare ce conțin fructe, carne slabă.