În prezent, pandemia de COVID-19 a produs mari schimbări în stilul nostru de viață și, din cauza lipsei posibilității de a face mișcare în aer liber, am devenit din ce în ce mai sedentari. Este foarte adevărat faptul că acum ne este mai greu să ne găsim un ritm confortabil al activităților și să redevenim activi, dar restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 ne determină să fim cât mai responsabili pentru ocrotirea sănătății celor mici și pentru ameliorarea și gestionarea emoțiilor negative ce pot apărea.
Conform Institutului Național de Sănătate Publică, în anul 2019, în România, doar 23% dintre copiii și adolescenții de 11, 13 și 15 ani aveau activitate fizică constantă și doar 30% dintre adulți realizau suficientă mișcare. Medicii ne informează asupra faptului că, în absența unui stil de viață activ, celulele nervoase nu sunt antrenate suficient.
Din punctul de vedere al sistemului de educație, închiderea unităților de învățământ a avut efecte negative în viața a peste 91 % de elevi și studenți din întreaga lume. Printre efectele negative putem enumera blocarea accesului la programe de nutriție și mișcare, care a dus la creșterea ratei de malnutriție, izolare, sedentarism, probleme sociale, instalarea pozițiilor corporale vicioase. Deoarece copiii nu mai pot participa la activități sportive organizate, cum ar fi fotbalul, înotul, dansul, baschetul și alte sporturi de echipă, acum, mai mult ca oricând, orice activitate fizică este mai bună ca niciuna. Copiilor le este dor de școală, de prieteni, de natură.
De asemenea, o scurtă pauză de mișcare în programul de activități de zi cu zi ajută la îmbunătățirea circulației sângelui, sănătatea sistemului muscular și scăderea nivelul de stres. Activitatea fizică regulată ameliorează stările depresive și anxioase, consolidează funcțiile cognitive, reduce riscul de boli cardiovasculare, cancer, obezitate și diabet, ne ajută să avem un somn mai odihnitor. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, pentru o dezvoltare armonioasă și articulații cât mai sănătoase, copiilor și adolescenților cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani le este recomandat să facă mișcare fizică de intensitate moderată 60 de minute, cel puțin trei zile pe săptămână.
O rutină zilnică este, de altfel, foarte benefică pentru a ne regăsi ritmul. Așa cum sportul, munca, educația și alimentația sunt importante, la fel este și somnul. Este bine ca cei mici să poată adormi și să se poată trezi la aceeași oră în fiecare zi și să se expună cât mai puțin posibil la lumina albastră a ecranelor seara.
Având posibilități restrânse de activitate fizică, să petrecem timp cu întreaga familie ne ajută să ne menținem buna dispoziție. În timp ce cu toții respectăm distanțarea socială și stăm acasă, vă puteți relaxa cu cei mici prin diverse activități de grădinărit, de gătit, citit, făcând întinderi musculare, yoga, sărituri de coardă, dansând, ieșind la plimbări scurte cu cățelul sau la cumpărături, practicând jocuri cât mai interactive.
În aceste vremuri dificile, este ideal să îmbinăm statul pe scaun cu mișcarea, chiar dacă vorbim despre câțiva pași sau de o activitate fizică susținută, și să îi ajutăm pe cei mici să facă și ei același lucru, explicându-le de ce un corp sănătos este mai pregătit să lupte în fața oricărei forme de boală și provocare.