Încă din primii ani de viață, copiii experimentează diverse frici, cum ar fi: frica de singurătate, de întuneric, de sunete puternice, furtună, de persoane necunoscute sau persoane costumate, de a pica un test/examen, de vietăți etc. De multe ori, putem întâmpina dificultăți în diferențierea lor în raport cu normalitatea, iar acest lucru este strâns legat de cum se dezvoltă mintea și emoțiile celor mici. Este important să fim foarte atenți la aceste frici pentru a-i putea ajuta să treacă mai ușor prin astfel de experiențe și să îi ajutăm să înțeleagă faptul că le pot depăși cu ajutorul nostru, printr-un comportament curajos.
Atunci când nu intervenim la timp, fricile pot conduce la apariția unor tulburări de anxietate care pe termen lung afectează dezvoltarea emoțională și socială a copiilor. De aceea, cei mai mulți dintre copii au nevoie de suport de specialitate pentru a-și gestiona fricile și anxietatea. În funcție de simptome, gravitate și vârstă, specialiștii pot stabili un plan de intervenție și specificul terapiei de care au nevoie copiii. Acesta din urmă poate fi sub formă de terapie cognitiv-comportamentală, terapie de acceptare și angajament, terapie dialectică a comportamentului, terapie expunerii și desensibilizarea sistematică sau terapie interpersonală. Planificarea cu regularitate a ședințelor de terapie este esențială pentru depășirea acelor stări anxioase și pentru bunăstarea copiilor. Deseori, specialiștii recomandă și implicarea celor mici în activități recreative (lectură, ateliere de creație, activități în natură, spectacole în aer liber, activități culturale) și mișcarea fizică (plimbări, diverse jocuri, gimnastică, plimbări cu bicicleta).
Exercițiile de relaxare, respirație, concentrare sunt o sursă bună de combatere a anxietății. Una dintre cel mai des întâlnire tehnici în acest sens o reprezintă detensionarea progresivă a mușchilor și are multiple beneficii în combaterea stresului și a insomniilor.
În cadrul Centrului Steluțelor, pe parcursul anului 2023, cel puțin 40 de copiii diagnosticați cu diverse afecțiuni neurologice, dar și cu alte boli grave participă la ședințe de consiliere psihologică individuală mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația United Way România. Cu ajutorul specialiștilor, copiii învață cum să își gestioneze emoțiile și sentimentele, să își depășească temerile, să aibă încredere în propriile capacități și să relaționeze într-o manieră mai eficientă cu persoanele din jurul lor (familie, prieteni, colegi, profesori etc.)