Comunicate de presa

IMPACTUL EDUCAȚIEI NUTRIȚIONALE ASUPRA STĂRII DE SĂNĂTATE A COPIILOR

Obiceiurile nutriționale corecte și echilibrate influențează semnificativ bunăstarea organismului și contribuie la dezvoltarea unui comportament alimentar cu beneficii multiple asupra sănătății fizice și psihice în cazul copiilor. Abaterile legate de comportamentul alimentar apar ca o consecință a unor deprinderi greșite sau a unei stări psihice neadecvate. Din păcate, acest lucru favorizează apariția unor tulburări sau a unor afecțiuni grave, precum: obezitatea, anorexia sau bulimia, diabetul, bolile digestive.

Educația nutrițională este esențială pentru dezvoltarea unui comportament nutrițional adecvat încă din primii ani de viață. Suportul adulților din jurul copiilor joacă un rol fundamental în acest sens, cei mai mulți dintre copii ajungând să deprindă într-un timp scurt obiceiurile celor din jur. Mai mult, cu ajutorul specialiștilor în nutriție, atât copii, cât și părinții reușesc să corecteze acele obiceiuri alimentare care sunt dăunătoare sănătății, să își creeze un stil de viață cât mai sănătos și să prevină agravarea stării de sănătate.

Schimbările în ceea ce privește alimentația se fac treptat și sunt strâns legate de condiția actuală și istoricul personal al copiilor. Este necesar ca părinții să acorde o atenție sporită ori de câte ori copilul realizează o modificare a obiceiurilor sale și să gestioneze eficient frecvența schimbărilor alimentare pentru a-l ajuta să dobândească mai ușor un comportament responsabil și sănătos.

De aceea, în anul 2021, mulțumită sprijinului Fundației United Way România, Asociația M.A.M.E. asigură, în continuare, servicii de consiliere nutrițională copiilor beneficiari în cadrul Centrului Steluțelor.

 ”Educația copiilor în ceea ce privește alimentația este unul dintre cei mai importanți factori care stau la baza unei vieți sănătoase. Obiceiurile pe care copiii noștri le dezvoltă în timp conturează foarte mult comportamentul alimentar pe care îl manifestă la vârsta adultă. De aceea, este nevoie să îi îndrumăm pe cei mici către produsele alimentare care nu le pun în pericol sănătatea și să îi încurajăm să consume fructe și legume pentru a avea un sistem imunitar puternic. Construirea unor astfel de deprinderi la nivelul întregii familii îi vor ajuta foarte mult să se bucure, mai repede, de beneficiile unei alimentații corecte.” a afirmat Magdalena Drăgan, consiliere dezvoltare personală și nutriție.

Pentru a veni și mai mult în sprijinul copiilor și al părinților, specialistul în nutriție stabilește un plan de consiliere nutrițională cu ajutorul căruia schimbările și noile deprinderi alimentare sunt mai ușor de realizat. De aceea, sunt foarte importante parcurgerea următoarelor etape în realizarea planului:

  • Stabilirea concretă a obiectivelor;
  • Încadrarea cât mai eficientă a acestora în timp;
  • Monitorizarea evoluției și a schimbărilor;
  • Prevenirea eventualelor derapaje și adoptarea măsurilor necesare pentru corectarea acestora;
  • Atribuirea de recompense pentru fiecare progres realizat.

Poți afla mai multe detalii legate de proiectele, evenimentele și campaniile Asociației M.A.M.E. accesând site-ul www.asociatiamame.ro sau https://www.facebook.com/AsocMAME/