Comunicate de presa

Inteligența emoțională la copii

Copiii diagnosticați cu diverse boli grave și cei care provin din medii defavorizate întâmpină o serie de dificultăți emoționale. În majoritatea cazurilor, aceștia nu își cunosc emoțiile, nu le pot diferenția și nu știu cum să le gestioneze. Rolul părinților în astfel de situații este acela de a-i ajuta pe copii să își cunoască propriile sentimente, emoții, stări astfel încât să își dezvolte abilitățile necesare pentru o inteligență emoțională. De aceea, este nevoie de o implicare fermă și constantă din partea părinților, precum și multă răbdare. Aceasta este un proces îndelungat și nu trebuie neglijat de către niciunul dintre părinți, dacă ne dorim ca cei mici să se dezvolte armonios din acest punct de vedere. Inteligența emoțională are o influență majoră asupra performanțelor școlare ale copiilor, îi ajută în procesul de relaționare și comunicare cu cei din jur și le asigură o stimă de sine crescută.

Pentru a veni în sprijinul copiilor, specialiștii îi sfătuiesc pe părinți să îi ajute să își înțeleagă emoțiile, să nu îi critice pentru ceea ce simt, să le contureze un comportament responsabil, să fie atent la propriile stări emoționale pentru a le oferi exemple pozitive celor mici.

Specialiștii din cadrul Centrului Steluțelor aplică în ședințele de psihoterapie diverse tehnici și metode pentru a-i învăța pe copii ce sunt emoțiile, cum le pot exprima și îi ghidează astfel încât să își construiască sentimente și comportamente pozitive. Astfel, anul acesta, 40 de copii au beneficiat de programe de recuperare emoțională, mulțumită sprijinului financiar oferit de Fundația UnitedWay România.