Articole

Piramida alimentelor

Piramida alimentară este o reprezentare grafică a clasificării alimentelor, în funcție de proporția optimă a fiecărui aliment pentru a avea o dietă sănătoasă și echilibrată.

Primul concept grafic al piramidei alimentelor a fost conceput în anul 1992 de către Departamentul de Agricultură al Statelor Unite, după care cercetătorii din Bruxelles au elaborat o altă variantă în anul 1998, pentru ca varianta finală și actuală să fie promovată de specialiștii în nutriție de la Harvard, în anul 2008. Dacă, în trecut, baza piramidei era preponderent alcătuită din cereale și se recomanda o varietate alimentară, în prezent, specialiștii ne încurajează să consumăm cât mai des și în proporții cât mai mari legume și fructe și să avem o masă cât mai simplă.

De-a lungul timpului, s-au elaborat mai multe modele ale unei piramide a alimentației echilibrate, toate având în comun recomandarea consumului de alimente de origine vegetală. La baza piramidei sunt așezate alimentele care trebuie consumate cel mai frecvent, la mijloc se află cele care trebuie consumate moderat, iar în vârful piramidei sunt reprezentate alimentele care trebuie mâncate cât mai rar și în proporții cât mai mici. Alimentele de origine vegetală (zarzavaturi, semințe, alune, migdale, nuci, fructe oleaginoase, cereale integrale) trebuie consumate cel mai des, iar lactatele și grăsimile cât mai rar, pe cât posibil.

Vă invităm să regăsiți mai jos piramida alimentelor în varianta cea mai actualizată și echilibrată.