Comunicate de presa

PREVENIREA ȘI RECUPERAREA MEDICALĂ ÎN CAZUL DEVIAȚIILOR COLOANEI VERTEBRALE

Deviațiile la nivelul coloanei vertebrale sunt de mai multe tipuri: cifoză, scolioză, cifoscolioză, lordoză.
Acestea afectează postura corporală a copilului, dezvoltarea mersului și buna funcționare a sistemului locomotor. Ele pot fi tratate prin kinetoterapie sau gimnastică medicală în cadrul unor programe de exerciții terapeutice, aplicate individual, ținând cont de specificul deviației, evoluția acesteia și prezența altor afecțiuni.
În cazul copiilor, apariția unor astfel de deviații poate fi prevenită prin:
prevenirea carenței de vitamina D;
adoptarea și menținerea unei poziții corecte pe scaun, în bancă;
purtarea ghiozdanului pe ambii umeri, reducerea greutății acestuia sau purtarea lui de către o altă persoană;
realizarea periodică a unui control de specialitate pentru a evalua corectitudinea posturii corporale și sănătatea coloanei vertebrale. Efectuarea unei vizite la medicul specialist pentru evaluarea sănătății coloanei copilului.
De asemenea, este foarte important ca atunci când observăm o poziție incorectă a copilului pe scaun, la masă, în bancă, în fața televizorului sau a calculatorului să intervenim imediat. Poziția recomandată este aceea cu spatele drept și lipit de spătarul scaunului sau de bancă, iar picioarele trebuie poziționate sub scaun, respectiv sub bancă. Specialiștii recomandă practicarea unui sport care să îi ajute pe copii să își întărească musculatura coloanei.
Pentru situațiile în care există deja un diagnostic, se recurge la urmarea unui program de recuperare medicală prin kinetoterapie, iar pentru situațiile mai grave, în funcție de evoluția afecțiunii, purtarea unui dispozitiv medical.
În cadrul Centrului Steluțelor, 40 de copii diagnosticați cu diverse afecțiuni la nivelul aparatului locomotor urmează programe complexe de recuperare medicală prin kinetoterapie care îi ajută să își corecteze pozițiile vicioase, să își îmbunătățească coordonarea și echilibrul, să își crească rezistența și forța musculară etc.

Poți afla mai multe detalii legate de proiectele, evenimentele și campaniile Asociației M.A.M.E. accesând site-ul www.asociatiamame.ro sau https://www.facebook.com/AsocMAME/