Comunicate de presa

Robotul NAO, asistentul interactiv care îi va ajuta pe copii să depășească mai ușor traumele apărute în urma confruntării cu boala

Asociația M.A.M.E. lansează un proiect unic în România, „NAO, robo-terapeutul copiilor bolnavi”, în cadrul căruia va fi introdus în terapiile de care beneficiază copiii bolnavi, un robot umanoid care îi va ajuta pe cei mici să depășească mai ușor perioada de confruntare cu boala. Proiectul se va derula în perioada ianuarie – decembrie 2020 și este finanțat de ING Bank cu suma de 83.360 lei, în cadrul programului ,,Adoptă un proiect”, ediția 2019.

“În procesul de vindecare al unui copil bolnav este extrem de importantă o stare psihică pozitivă și de aceea noi, Asociația M.A.M.E., am abordat de-a lungul timpului diverse terapii menite să susțină starea de sănătate emoțională a micuților care luptă cu o boală gravă. Pentru ei, prin acest proiect, dorim să achiziționam un robot umanoid ce va fi un asistent interactiv în ședințele de psihoterapie. Suntem convinși că Robotul NAO le va îmbunătății, copiilor, starea psiho-emoțională, cu atât mai mult cu cât, în ziua de azi, majoritatea dintre ei trăiesc într-o simbioză perfectă cu tehnologia.”, a declarat Maria Culescu, președinte fondator al Asociației M.A.M.E.

Astfel, pe parcursul anului 2020 ar urma să beneficieze de interacțiunea cu NAO aproximativ 1.200 de copii diagnosticați cu cancer și alte boli grave, dintre care 200 de beneficiari ai Centrului Steluțelor și 1.000 de copii, internați în secțiile de oncopediatrie din  București.

“Experții preconizează faptul că în viitorul apropiat roboții vor juca un rol semnificativ în dezvoltarea emoțională, cognitivă și socială a copiilor. De aceea, suntem convinși că robotul NAO va fi un instrument care va ajuta la eficientizarea întregului proces de intervenție psihologică și la încurajarea copiilor în a deveni mai interactivi și mai cooperanți pe parcursul procesului terapeutic. Vom pune accent pe includerea tehnologiei de ultimă generație în activitățile de lucru cu copiii, deoarece credem că acest domeniu ascunde un potențial încă neexplorat îndeajuns, în ceea ce privește beneficiile asupra calității vieții copiilor diagnosticați cu boli cronice.”, a declarat Iliana Lefter, psiholog clinician în cadrul Centrului Steluțelor.

Creșterea gradului de utilizare a roboterapiei în ședințele de consiliere psihologică va fi asigurată și prin parteneriatele cu spitale, clinici, ONG-uri, dar și cu centre specializate care lucrează cu copii bolnavi. Aceste parteneriate vor asigura o colaborare interdisciplinară în vederea unui mediu educativ transformațional. Rezultatele proiectului se vor măsura prin chestionare, evaluări și rapoarte ale specialiștilor, precum și prin feedback-ul copiilor și al părinților, beneficiari ai proiectului. Concluziile raportului vor putea fi accesate pe site-ul organizației, la secțiunea dedicată proiectului.

Pentru mai multe detalii despre proiectul “NAO, robo-terapeutul copiilor bolnavi”, vă rugăm să accesați site-ul organizației https://asociatiamame.ro/ sau pagina de Facebook https://www.facebook.com/AsocMAME/