Activitatea fizică scăzută și chiar absența exercițiilor fizice din rutina zilnică a copiilor conduce inevitabil la instalarea sedentarismului, un stil de viață extrem de dăunător pentru dezvoltarea fizică a acestora și crește riscul apariției unor boli coronariene, cardiovasculare sau a obezității. Cercetările și studiile realizate în domeniu arată faptul că 84% dintre fete, respectiv 78% dintre băieți nu urmează recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății în ceea ce privește realizarea de activități fizice în mod regulat de către copii și adolescenți, timp de minim 1 oră în fiecare zi.
Acest lucru conduce, în timp, la instalarea sedentarismului și chiar la apariția unor afecțiuni grave, precum bolile cardiovasculare. Mai mult, acest comportament crește riscul dezvoltării fizice deficitare și își pune amprenta asupra stării generale de sănătate în perioada de maturitate.
Specialiștii în domeniu recomandă cu fermitate practicarea regulată de exerciții fizice, subliniind efectele pozitive ale acestui tip de activitatea asupra organismului și a stării psiho-emoționale a copiilor. Printre cele mai importante beneficii enumerăm:
- menținerea unei greutăți corporale adecvate în raport cu vârsta;
- reducerea riscului de dezvoltare a unor boli grave;
- îmbunătățirea stării generale;
- menținerea parametrilor la un nivel corespunzător;
- creșterea stimei de sine și a încrederii în propriile capacități;
- dezvoltarea nivelului de interacțiune socială;
- diminuarea stărilor de anxietate și prevenirea instalării depresiei.
Printr-o activitate fizică constantă copiii reușesc să își dezvolte importante abilități sociale și favorizează obținerea unor rezultate mai bune în mediul școlar. În cazul copiilor care au un stil de viață sedentar, se recomandă ca părinții să stabilească două sesiuni a câte 30 de minute de mișcare pe zi sau patru sesiuni a câte 15 minute, pentru o bună dezvoltare fizică și psihică. De asemenea, aproximativ o oră de exerciții aerobice ameliorează funcțiile cardiorespiratorii, favorizează musculara și stimulează metabolismului.
Este foarte important ca pentru a preveni sedentarismului în rândul copiilor și al adolescenților se realizează, activitatea fizică să crească treptat prin exerciții scurte, acordând o atenție sportă duratei, frecvenței și intensității acesteia. Implicarea constantă a părinților asigură obținerea unor rezultate evidente și contribuie la crearea unui stil de viață optim la nivelul întregii familii.