Pacienții din România pot beneficia gratuit de servicii de psihologie clinică, consiliere psihologică, logopedie și psihoterapie, acestea fiind considerate servicii conexe actului medical și, prin urmare, pot fi decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în condițiile prevăzute de HG nr. 400/2014, HG nr. 205/2015.
Contractul-cadru menționează care sunt specialitățile clinice pe care un medic le poate avea ca să recomande pacienților săi să meargă la psiholog gratuit:
- neurologie şi neurologie pediatrică;
- otorinolaringologie;
- psihiatrie şi psihiatrie pediatrică;
- reumatologie;
- ortopedie şi traumatologie şi ortopedie pediatrică;
- oncologie medicală;
- diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice;
- hematologie;
- nefrologie şi nefrologie pediatrică;
- oncologie şi hematologie pediatrică.
De asemenea, anumite condiții trebuie îndeplinite pentru a beneficia de servicii de psihologie și psihoterapie gratuite.
În primul rând, beneficiarul trebuie să aibă asigurare de sănătate. Apoi medicul specialist (vedeți specialitățile enumerate mai sus) eliberează o scrisoare medicală pentru evaluare psihologică, consiliere sau psihoterapie individuală sau de grup.
Ceea ce trebuie să retineți este faptul că medicul specialist recomandă un psiholog cu care acesta are încheiat un contract de furnizare de servicii conexe actului medical, prin urmare nu puteți alege psihologul pe care vi-l doriți dumneavoastră. De asemenea, este important să aveți în vedere și faptul că nu toți medicii încheie astfel de contracte cu psihologi.
În ceea ce privește numărul de ședințe de care puteți beneficia gratuit, acesta este stabilit de medicul specialist și psiholog, variind de la caz la caz. Doar trei dintre pacienții unui medic specialist pot merge la psiholog într-o zi, beneficiind de ședințe de psihoterapie decontate (30 de puncte per pacient, maxim 90 de puncte pe zi). Singurul medic care poate recomanda servicii de sănătate conexe actului medical, deci și ședințe de psihoterapie, care să depășească trei pacienți pe zi este psihiatrul pentru copii. Conform Ordinului Nr. 980/610/2019 din 27 iunie 2019 emis de Ministerul Sănătății, specialistul în psihiatrie pediatrică poate recomanda, acum, servicii conexe actului medical în valoare cumulată de maximum 360 de puncte pe zi.